Gummiplantor och husbygge.

Tystnaden är verkligen något jag kan njuta av. Det är ibland, då den är extra väl förtjänad och efterlängtad, som om man nästan kunde smaka på den. Som när man har jobbat en femtiotimmars vecka. Umgåtts femtio timmar med femtio dementa gamla människor. I deras världar är det alltid något som måste ordnas och detta måste högt och ljudligt talas om för alla i deras omgivning. Dessa idéer om hur dessa saker skall ordnas är allt som oftast oigenomförbara och man försöker (i de flesta fall utan resultat) avstyra projekten. Bara idag har jag blivit ombedd att tala om när det är dags att plantera gummiolantorna, jag har fått avstyra ett imaginärt husbygge samt ljugit om att jag visst skall åka till brädgården och hämta ett dussin tremeters plankor.
   Detta är bara en bråkdel av alla paralella små världar jag har kikat in i under dagen, tänk då hur många jag kikar in i under femtio timmar.. Just därför älskar jag ikväll tystnad, ensamhet. Önskar inget annat. Möjligtvis att falla in i en komaliknande sömn. Denna önskan kommer med största sannolikhet bli verklighet inom sextio minuter.

Stilla.

Det regnar. På bredden, tvären, höjden, uppifrån och nedifrån. Det var min förklaring till lilla tanten med den dåliga synen idag på jobbet. Hon undrade vem det var som knackade på fönstret. Har avslutat min andra heldag, bara en kvar. Trots regnet och jobbet så trivs jag rätt bra med att på egen hand föra ett lugn och anspråkslöst liv med Eriksbergsdockan och kyrkogården som lagom pratsamma grannar. Men bara för tillfället, jag vet allt för väl att rastlösheten snart landar på min bara nacke likt en älglus på hösten.
   Nej, nu tog det slut, ger mig och ger mig hän åt "Munspelsdåren".

Kraftöverföring.

”- De flesta människor här i världen sätter in sig själva i en berättelse. Naturligtvis jag också. Du kan tänka på kraftöverföringen i en bil. Det här är ju som en kraftöverföring mellan dig och verklighetens våldsamma värld. Med hjälp av kugghjul reglerar den kraften som kommer utifrån och överför den så att den går att använda. På det viset skyddar man sin sårbara kropp. Förstår du vad jag menar?
   Sumire nickade svagt.
   - På ett ungefär. Så jag har inte lyckats anpassa mig till den nya berättelsestrukturen ännu? Är det det du menar?
    - Det största problemet är att du själv ännu inte vet vad det är för någon berättelse. Du vet inte vad den skall handla om, och stilen är inte heller fastställd än. Det enda du vet är namnet på huvudpersonen. Ändå håller den på att verkligen göra om dig som människa. Inom kort kommer den här nya berättelsen att börja verka för att skydda dig, och du kommer kanske få se en ny värld. Men så långt har det inte gått ännu. Självklart innebär detta en fara.
   - Betyder det att jag har tagit bort den gamla kraftöverföringen och ännu inte är färdig med att montera in den nya som ska ersätta den, och att motorn under tiden fortsätter att gå.
   - Antagligen. 
Sumire såg allvarlig och bekymrad ut som vanligt och slog länge med sugröret på de stackars isbitarna. Sedan lyfte hon ansiktet och tittade på mig.
   - Att det är farligt förstår jag också. Vad ska jag säga? Ibland känner jag mig så ensam och sorgsen. En sådan vanmakt som när hela den struktur man stöder sig på plötsligt tagits ifrån en. Det känns som om jag svävade omkring alldeles ensam i den mörka rymden utan någon gravitationskraft. Jag vet inte ens vart jag är på väg.
   - Som en sputnik som kommit vilse?  
   - Ja, kanske det.”

Ur "Sputnikälskling" av Haruki Murakami.